От 2010 г. животновъдите да получават помощи на брой отглеждани животни
От 2010 г. животновъдите да получават помощи на брой отглеждани животни / netinfo
От 2010 година земеделските производители, които се занимават с животновъдство да получават европейски помощи на брой отглеждани животни, а не както досега чрез преки плащания на единица площ земеделска земя. Само така подотрасълът животновъдство можеда бъде реално подпомогнат, заяви в Добрич зам. земеделският министър Светла Бъчварова, която участва в среща по проблемите на животновъдството.

За да стане това  до началото на идната година трябва да се финализира изграждането информационна система към разплащателната агенция, поясни зам. министър Бъчварова. На базата на тази система част от получаваните европейски средства могат да бъдат отделяни за животновъдните обекти.

Министерството има готовност да подпомага целогодишно производството на качествено мляко, съобщи още Бъчварова. По думите й няма проблем да бъдат осигурени необходимите за това 60 млн. лева. За да започне подпомагането обаче е нужно разрешение от ЕК, с която в момента се водят преговори за това.

Зам. земеделският министър обяви още, че в ЕК се обсъжда създаването на гаранционен фонд, който да подпомага земеделските производители при неблагоприятни климатични условия. Идеята е този фонд да бъде създаден чрез отчисления от европейските средства, които се полагат на всяка държава. Очаква се разговорите да бъдат финализирани до месец октомври.