Осъдиха условно иманяр и притежател на дрога
Осъдиха условно иманяр и притежател на дрога / netinfo
Добричкият окръжен съд одобри споразумението, постигнато между Окръжна прокуратура – Добрич и 29-годишния Светослав Иванов за прекратяване на наказателното производство срещу него. То е водено за притежание на наркотични вещества и за незаконно задържане на бронзови монети. Иванов получи условна присъда от 8 месеца с 3 години изпитателен срок, както и глоба от 1000 лв. Съдът постанови също да бъде конфискувани металотърсачът, с който са открити реликвите.

Иванов е роден във Варна, но живее и работи в с. Кранево. В края на август 2007 г. той открил с металотърсач няколко римски монети и други метални предмети в землището на с. Кранево. Според Наказателния кодекс е престъпление, ако в продължение на две седмици съзнателно не се съобщи на властта за откриването на паметник на културата и друга ценна историческа находка.

При претърсване на дома му през октомври 2007 г. полицията изземва 1 бронзова монета от 285 – 305 г., 2 римски бронзови монети от 364 – 375 г., 1 римска бронзова монета от 383 – 395 г. и фрагмент от бронзова монета от края на III век. При обиска са намерени и три пакетчета с марихуана. Наркотичното вещество, с общо тегло от 16,81 гр., е на обща стойност 100,86 лв.

Иванов се призна за виновен днес пред Добричкия съд и се отказа от разглеждане на делото по общия ред.

Съдът постанови движимите паметници на културата да бъдат предадени на Националния исторически музей, където се съхраняват в момента, а дрогата да бъде унищожена.