Осъдиха условно чужденци, за незаконно преминаване на границата
Осъдиха условно чужденци, за незаконно преминаване на границата / ДОС - пресслужба

Районен съд – Ген. Тошево одобри сключеното между двама румънски граждани, седем граждани на Шри Ланка, гражданин на Република Франция и Районна прокуратура – Ген. Тошево, споразумение за решаване на наказателното им дело в досъдебното производство. Със споразумението 38-годишният румънски гражданин Жътя Георге , е признат за виновен в това, че на 05.08.2012 г. в землището на с. Кардам, община Ген. Тошево, в съучастие с френския гражданин Сантирараджах Нагалингам и Русу  Аурелиан – румънски гражданин, като помагач, умишлено е улеснил 7  граждани на Шри Ланка да излязат през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта.  Той е осъден на 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв.

Същото наказание е наложено и на съучастниците на Георге - Русу Аурелиан и Сантирараджах Нагалингам. Последният  е френски гражданин, но е роден в Навали – Шри Ланка. С условно лишаване от свобода за 3 месеца при 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 100 лв. е наказан всеки от седмината граждани на Шри Ланка, опитали да пресекат нелегално българската граница - Деванесан Нитарсан – на 25 години, от гр. Джафна, Кесавараджах Йогараджах на 28 години, от гр. Тринкомале, Киристин Милаксан – на 19 години, от гр. Копей, Нирсан Кетиис – на 24 г. от гр. Иогапурам, 28-годишният Сомасундрам Тамилмаран  от гр. Пунахари, 17-годишният С. Г. от гр. Джафна и 34-годишният Габриел Амалейсваран от гр. Пункудутиву.

След предварителна уговорка по телефона с френския гражданин с произход от Шри Ланка, двамата румънци пристигнали в България и дали указания на групата, къде да пресече границата. Румънците и френският гражданин били задържани в с. Кардам с два автомобила „Мазда” и „Роувър” на път за ГКПП – Кардам. След това полицията хванала останалите седем мъже. Всички те са били задържани под стража в Следствения арест от 06.08.2012 г. до влизане в сила на съдебния акт за одобряване на споразумението, сключено между тях и Районна прокуратура – Ген. Тошево.

Районен съд – Ген. Тошево допусна делото да приключи по този ред, след като всеки от подсъдимите призна вината си и заяви, че разбира последиците на споразумението на влязла в сила присъда и доброволно го е подписал.

Споразумението влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване и протест.