Оставиха в ареста каварненец, издирван от Интерпол в САЩ
Оставиха в ареста каварненец, издирван от Интерпол в САЩ / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Издирван от Интерпол – Вашингтон 43-годишен каварненец беше оставен за постоянно в ареста до приключване на производството по екстрадицията му. Мярката постанови Окръжен съд – Добрич по искане на Окръжната прокуратура, тъй като изтича 60-дневния срок на временната мярка за неотклонение задържане под стража, наложена му от Окръжното съдилище на 16.11.2012 г.

Галин Ф. от Каварна е арестуван по искане на Интерпол – Вашингтон и съдебните власти на Съединените американски щати, Северен район на Илинойс. Срещу българина са повдигнати обвинения за 6 банкови измами, извършени в Северен район на Илинойс, САЩ за периода  януари2005 г. – март 2006 г., за причинени щети на стойност 950 000 USD на американски институции, отпуснали му заеми за два вида собственост, както и за сексуална злоупотреба и отвличане на дете, извършени също в Илинойс. За първото деяние Наказателният кодекс на САЩ предвижда наказание до 30 години лишаване  от свобода, а за второто – 7 години. По българското законодателство обвиняемият е наказуем с повече от 1 година лишаване от свобода.

На 15.11.2012 г. Галин Ф. е бил установен и задържан в РУП – Каварна. Обвиняемият заяви  пред Окръжен съд – Добрич, че дава съгласие да бъде предаден на съдебните власти на САЩ.

Съдът ще гледа по същество искането за екстрадиция на каварненеца на заседание, насрочено на 23.01.2013 г. Дотогава той има право да оттегли доброволно даденото съгласие за предаването му на съдебните власти на САЩ.