Организират семинар за съдебни служители
Организират семинар за съдебни служители / Окръжен съд-Добрич

Обучение на тема „Етичната и квалифицирана съдебна администрация – фактор за качествено обслужване на гражданите” ще се поведе утре в курорт „Албена”, съобщиха от Окръжен съд - Добрич. Семинарът се организира със съдействието на  немската фондация „Фридрих Еберт”. Участие в него ще вземат 24 служители от Окръжен съд – Добрич. Съдебните служители в лицето на деловодителите, секретарите, призовкарите и помощния персонал са лицето на съдебната система, тъй като в повечето случаи тяхното отношение определя и отношението на гражданите към съда, посочи председателят на Окръжен съд - Добрич Енчо Енчев. Той поясни, че предвидените лекции са съобразени с необходимостта от повишаване на професионалната квалификация на съдебната администрация и на нивото на административното обслужване.

В първия модул на семинара ще бъде представен „Правилникът за съдебната администрация – отговорности и възможности за професионална работа” и „Етичният кодекс на съдебните служители”. Ще се коментира уредбата на съдебната администрация, както и промени, с които се въвеждат фигурите на служителя по сигурността, служителя в регистратурата за класифицирана информация и се регламентират задълженията на съдебните служители по Закона за достъп до обществена информация. В първия модул ще бъде дискутирана също работата в екип на съдебната администрация и призоваването като се акцентира на способите за предотвратяване на отлагането на дела.

Втората част на  семинара е насочена към работата със Съдебно-административната система „Съдебно деловодство”. Ще се обърне внимание на вградения в системата алгоритъм за автоматично заличаване на лични данни в текстовете на съдебни актове и протоколи от съдебно заседание, както и ползването на софтуерния модул „Съдебен призовкар”.

Третият модул на обучението включва лекция „Предизвикателствата в работата на съдебните служители в условията на провеждаща се съдебна реформа”.

В края на семинара председателят на Окръжен съд – Добрич Енчо Енчев, ще сподели личните си впечатления за организацията на работата Областните съдилища в Бон и Кьолн, Международния наказателен съд и EUROJUST – европейския орган за юридическо сътрудничество в Хага.

Форумът в „Албена” ще бъде открит от д-р Пенчо Хубчев – координатор проекти във фондация „Фридрих Еберт” в бюро България. Обучението е нов момент в тригодишното партньорство между Окръжен съд – Добрич и фондация „Фридрих Еберт”.