Организират информационно събитие по повод Световния ден на остеопорозата
Организират информационно събитие по повод Световния ден на остеопорозата / DarikNews.bg, архив

Днес е Световният ден на остеопорозата. Денят ежегодно се отбелязва под егидата на Международната фондация по остеопороза. През 2015 година той е фокусиран върху правилното хранене през различните етапи на живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите, за да могат да ни служат до дълбока старост.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86%  риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата. Към 2050 година се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.

По традиция през м. октомври в страната се провежда информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранната профилактика на заболяването. В рамките на тази кампания, със съдействието на Община Добрич, на 28 октомври 2015 г./сряда/  от 10,00 до 14,00 часа в Бизнес залата на Община град Добрич ще се проведе информационно събитие, наречено „Да запазим костите си здрави!“. Посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа на правилното хранене  при мъжете и жените – гаранция за здрави кости през всеки етап от живота,  да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10.00 лева с предварително записване на тел. 0884 71 44 39.

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни  и призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

РЗИ – Добрич също се включи в Информационната кампания във връзка със запознаването с рисковите фактори и профилактиката на остеопорозата, като в пенсионерските клубове на Добрич са проведени 9 беседи по темата и са предоставени здравно-образователни материали.