Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра / Дарик Добрич
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
37410
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
  • Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
  • Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
  • Опозицията скочи срещу Бизнес центъра
  • Опозицията скочи срещу Бизнес центъра

12 общински съветници отказаха създаването на нов информационен офис в Бизнес център Добрич. По предложение на зам.-кмета Иван Колев, местният парламент разгледа на редовната си сесия докладна за кандидатстване по Оперативна програма "Техническа помощ" на ЕС за създаването на информационен център. Такива ще функционират във всички 28 областни града на страната, като финансирането е безвъзмездно.

В предложението се искаше съветниците да дадат съгласието си да се обособи помещение от 50 кв.м. в Бизнес център Добрич, който е създаден през 2004 г. на бул. "25 септември" 25 в магазин на площ 263 кв.м., предоставен от общината за 10 години. Зам.-кметът Надежда Петкова поясни, че за проекта ще се отпуснат до 400 000 лева, които ще бъдат ползвани основно за заплати на тримата новоназначени служители, тъй като помещението е почти готово за ползване. Мястото вече е било посетено и одобрено от служители на Министерски съвет, откъдето разпределят средствата и одобряват проектите.

Съветници от Атака, БСП, ВМРО, НДСВ и един независим, гласуваха "въздържал се" това предложение. Атанас Атанасов от Атака единствен взе думата и обясни принципните си възражения спрямо докладната с мотива, че Бизнес центърът трябва да плаща наем, а не да ползва тези общински площи безвъзмездно, като това важи и за новата структура.

Кметът Детелина Николова обясни, че по тази програма средствата се осигуряват от ЕС чрез Министерски съвет и общината не съфинансира проекта, а е само ползвател. Новият информационен център ще функционира за минимум 5 години, като в него ще се дават консултации по всички национални оперативни програми, финансирани от Структурните фондове на ЕС и Кохезионния фонд, основно на общинските администрации от областта.

След разясненията съветниците решиха да прегласуват докладната. Изходът отново бе 24 "за" и 12 "въздържал се", с което предложението бе отхвърлено, тъй като решение за разпореждане с общинска собственост трябва да бъде прието с 2/3 от гласовете.

За Дарик зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова коментира, че общинската администрация няма идея за друго подходящо за информационния център помещение и най-вероятно Добрич няма да кандидатства по тази програма. "Ще мислим как да реагираме, защото имаме секунди", каза още Петкова, и изрази голямото си учудване от действията на съветниците, тъй като тази докладна е минала без възражения на заседанията на постоянните комисии.

В прикачения файл чуйте разяснение от Надежда Петкова какво ще се случва в информационния център, ако все пак той бъде създаден в Добрич - файл 1; както и дебатите в залата между: кметът Детелина Николова, Атанас Атанасов, Иван Мандев и отново Николова.