Константина Петкова
Константина Петкова / Дарик Добрич, архив
Голямата оперна певица Константина Петкова ще отпразнува 80 години от рождението си. Знаковото събитие ще бъде отбелязано с тържество на 19 ноември от 17 часа в залата на Държавен куклен театър „Дора Габе“ – Добрич, под наслов  „Добруджански корени и музикални пътища“. Събитието е организирано от инициативен комитет и ще бъде под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Оперната прима, педагог и благодетел маестра Константина Петкова е родена в добричкото село Пчеларово.

Канят на "Джаз в Белия дам" в с.Пчеларово

Тя е започнала професионалната си кариера в Русенската опера, след което заминава за Италия и учи в прочутата музикална академия Санта Чечилия в Рим. Има изяви в оперните театри на Рим, Палермо, Парма, Катания, била е солистка на Виенската филхармония. Осем години от живота й са преминали в Ню Йорк, където се е изявявала в областта на оперното пеене, педагогиката и режисурата и като ръководител на оперно-театрален състав.

Читалището в Пчеларово отбеляза 120 години от основаването си

След завръщането си в България тя създава оперно-драматична студия за наши млади изпълнители в родното си село Пчеларово. Живее в Добрич.

6 номинации за почетен гражданин на Добрич

Домът й в Пчеларово често се превръща в сцена на различни културни събития – концерти, изложби, спектакли, последното от които бе джаз среща. Константина Петкова дари сбирка картини на читалището в селото. През 2015 година оперната певица  бе номинирана за почетен гражданин на Добрич.