Съборът в Пчеларово
Съборът в Пчеларово / община Генерал Тошево
120 години от основаването си отбеляза читалище „Свети свети Кирил и Методий” в село Пчеларово. Културното средище е сред трите в община Генерал Тошево с най-дълга история, заедно с читалищата в Спасово и Кардам.

Читалището в Пчеларово е създадено през 1897 година и тогава се е казвало „Зимна нощ”, разказва секретарят му Русанка Иванова. На 1 януари 1941 година, в Джурковата кръчма в селото, група младежи представили комедията „Милионерът” от Йордан Йовков. Няколко дни по-късно с изготвен протокол се слага началото на новата история на читалището, което приема името „Св. св. Кирил и Методий”.

В 120-годишната си история читалището не е имало период, в който да не е функционирало. През 1943 година там са гостували големите български писатели Елин Пелин, Димитър Талев, Ангел Каралийчев. През 1956 година е основан хорът „Песен добруджанска” с ръководител Биляна Бадънкова, отличаван в редица регионални прегледи. След това се създават театрален и илюзионно-хумористичен състав, танцови трупи, оркестър за естрадно пеене, школи по китара и пиано, състав за художествено слово.

В момента в читалището може да се види картинната галерия, дарена от родената в Пчеларово оперна певица Константина Петкова. Библиотека, клуб на жената, група за народно пеене и детска коледарска група са другите форми на дейност на читалището.

Ежегодно на 6 септември там се организира фолклорен събор, който тази година ще има 14-ото си издание. Името му вече ще бъде „Славеи пеят в Пчеларово”, очаква се участие да вземат над 15 фолклорни групи.

Базата на читалището е сравнително добра, предстои ремонт покрива и смяна на дограмата, каза още Иванова. Културното средище работи с  фондация „Глобални библиотеки”.