Миньорите в Оброчище
Миньорите в Оброчище / nova.bg
Омбудсманът Мая Манолова и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков ще бъдат днес при протестиращите миньори от мангановата мина „Оброчище“. Пети ден работниците протестират заради забавени възнаграждения и неспазване на Колективния трудов договор от страна на работодателя. На 350 метра под земята останаха 13 миньори, няколко бяха изведени от галериите заради влошено здравословно състояние.
 
Работниците алармираха Манолова, че нито една от точките в пописания на 23 април т.г. договор не се спазва и настояха за нейната спешна намеса, се казва в прессъобщение на омбудсмана. Протестиращите искат и оставката на Тереза Данкова - мениджър маркетинг и администрация, упълномощена от концесионера да представлява „Евроманган“ ЕАД. Миньорите призовават и за незабавна намеса на правителството и прекратяване на концесията с дружеството.
 
Министър-председателят Бойко Борисов също се ангажира с разрешаването на ситуацията в мина Оброчище. 20-минутен разговор с премиера проведе вчера Павел Костадинов - председател на стачния комитет в рудника.

От разговора е станало ясно, че в МЕ е сформирана работна група, която да анализира условията по концесионния договор с „Евроманган“. Днес представители на министерството ще пристигнат в Оброчище и ще бъдат проведени преговори с представители на концесионера. Дотогава стачкуващите ще останат под земята.

Работниците настояват за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, за разваляне на концесионния договор.

Премиерът Борисов е сезирал Главния прокурор, а той от своя страна е наредил Окръжната прокуратура и икономическа полиция да извършат проверка на дружеството.