Живко Мартинов и част от миньорите, които подкрепят колегите си под земята
Живко Мартинов и част от миньорите, които подкрепят колегите си под земята / Дарик Добрич
Утре работна група от МЕ ще преговаря с концесионера
Министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с разрешаването на ситуацията в мина Оброчище. Там вече четвърти ден 15 миньори стачкуват в галерия на дълбочина 350 метра. Те настояват за изплащане на забавените им възнаграждения и разваляне на концесионния договор на дружеството.

20-минутен разговор с премиера е провел Павел Костадинов - председател на стачния комитет в рудника.

Протестиращите миньори в Оброчище ще разговарят по телефона с премиера

От разговора е станало ясно, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова днес е разговаряла по въпроса с премиера и че в 15 часа в  министерството ще бъде сформирана работна група. Тя ще анализира условията по концесионния договор с „Евроманган“.

Утре около обяд се предвижда работната група да пристигне в Оброчище и да бъдат проведени преговори с представители на концесионера. Очаква се в мината да дойде и омбудсманът Мая Манолова. Дотогава стачкуващите ще останат под земята.

Над 80 часа вече миньорите са в шахтата при доста тежки условия. Вчера един от протестиращите е бил изведен навън заради влошено здравословно състояние. На мястото дежури линейка от МБАЛ-Добрич. Положението се следи и от трудовите инспектори от Добрич. Депутатът Живко Мартинов е осигурил готвена храна и вода за стачкуващите за днес и утре.

Работниците настояват за изпълнение на колективния трудов договор, който предвижда редовно изплащане на заплатите им, осигуряване на топла храна или на ваучери, осигуряване на работно облекло или, ако неизпълнението продължи, за разваляне на концесионния договор.

Премиерът освен това е сезирал Главния прокурор, а той от своя страна е наредил Окръжната прокуратура и икономическа полиция да извършат проверка на дружеството.

В същото време представителят на фирмата концесионер „Евроманган“ Тереза Данкова е забранила осигурената от Мартинов храна и вода да бъдат предадени на миньорите, като е разпоредила да бъде заключен порталът на мината.