Пламен Николов
Пламен Николов / Дарик Добрич
Окръжният прокурор Пламен Николов съобщи, че има образувана преписка срещу концесионера на мина „Оброчище“ за възпрепятстване работата на държавен орган. Тя е направена след внесена жалба от директора на Регионална дирекция „Инспекция по труда“ Ангел Петков, който сигнализира, че представителите на фирмата – концесионер пречат на органите на властта да следят дали фирмата си изпълнява задълженията по концесионния договор. Преписката се води от зам.-окръжният прокурор Златко Тодоров, който ще реши дали да образува производство или да разпореди проверка.
 
В Окръжна прокуратура вече имат копие от концесионния договор с фирмата „Евроманган“ ЕАД и са го проучили, каза Николов. Неговото мнение е, че държавата, в лицето на две министерства – на икономиката и на енергетиката, не е проверявала обективно дали концесионерът изпълнява другите условия в документа, освен да си внася годишното възнаграждение. Договорът е от 1999 г. и по думите на прокурора, в него са разписани клаузи за инвестиране в подобряване на условията на труд и безопасност, както и за съхранение на шлаката от добива на манган. „Няма документи, показващи реални проверки дали шлаката се съхранява по начин, невредящ на околната среда“, заяви Николов.
 
Той съобщи, че освен преписката, която е образувана за възпрепятстване работата на инспекторите по труда, той лично е поел надзор над случая с мината в Оброчище. „Тепърва ще вземем решение как да реагираме на това, че не е имало регулиране и контрол от страна на държавата“, посочи прокурорът, „в София някой е отчитал, че се плаща концесионната такса и всичко е наред“. Николов добави, че ще се търси лична отговорност по случая, но за съжаление практиката на чиновниците е да си изработват схеми за колективна безотговорност, сформирайки комисии.
 
Освен това, окръжният прокурор обяви, че очаква данни по случая от всеки, които има такива, за да разберат какво наистина се случва в мината.
 
Припомняме, че от началото на месец март, миньорите в Оброчище протестират с прекъсвания, опитвайки да регулират отношенията си с концесионера, за да им бъдат изплащани редовно заплати, ваучери за храна, квартири и други социални придобивки. В момента те отново са в стачка. Междувременно от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ подадоха жалба в прокуратурата срещу концесионера за липса на съдействие на контролните органи. Също така, днес стана ясно, че държавата е внесла съдебен иск срещу „Евроманган“ за неплатени концесионни задължения.