Зам.-министър Станков пред Дарик: Мина Оброчище няма задължения към МЕ
Зам.-министър Станков пред Дарик: Мина Оброчище няма задължения към МЕ / netinfo
Зам.-министър Станков пред Дарик: Мина "Оброчище" няма задължения към МЕ
79105
Зам.-министър Станков пред Дарик: Мина "Оброчище" няма задължения към МЕ
  • Зам.-министър Станков пред Дарик: Мина "Оброчище" няма задължения към МЕ

„Рудник „Оброчище” няма задължения към Министерството на енергетиката, дружеството е коректен платец и изплаща редовно концесионните такси. Според последната проверка, се спазва и технологиата на добиването на рудата”, заяви пред Дарик Добрич зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

В момента работата в мината е спряла, за да могат днес екипите на министерството и на Инспекцията по труда да довършат огледите. „Проверката ще продължи колкото е необходимо, докато се разбере каква е причината за инцидента, за да се предприемат съответните мерки”, допълни зам.-министър Станков. Той съобщи още, че скалният къс, убил миньора, е бил около 2 куб.метра.

"Глинените пластове, които са разположени над рудниковия пласт, са толкова много, че няма начин от дъждовете да е проникнала влага до дълбочина 320 метра, където е станал инцидентът, и да се е получило допълнително свличане. В дълбочината на галерията пространството беше изцяло сухо. Все пак това ще го потвърдят специалистите", коментира Станков.

Чуйте цялото интервю в прикачения файл: