Продължава протестът в мина Оброчище
Продължава протестът в мина Оброчище / © ariqnaminigexperience.ie
Четвърти ден под земята са 15 миньори, един работник е бил изведен вчера с коремни болки
Протестиращите четвърти ден под земята работници в рудник „Оброчище“ очакват днес да проведат телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го уведомят лично какво се случва в мината. Това ще стане със съдействието на депутата Живко Мартинов, съобщи миньорът Павел Костадинов. 15 работници остават в галерията, след като един от тях вчера е бил изведен с коремни болки. От днес на протеста вече дежури линейка от МБАЛ-Добрич.

Народният представител Живко Мартинов е бил вчера на мястото, а днес се очаква да осигури храна и вода за стачкуващите работници. Областният управител Красимир Кирилов също е слязъл вчера при протестиращите. Представители на инспекцията по труда следят на място за състоянието на миньорите. По думите на Костадинов те са съставили около 15 акта на концесионера на мината „Евроманган“ за различни нарушения.

Утре се очаква в Оброчище да пристигнат омбудсманът Мая Манолова и зам.-министър на енергетиката.

Павел Костадинов припомни, че нищо от договореното в Колективния трудов договор не е изпълнено. Работниците се съмняват, че ще получат обещаното повишение на заплатите. Те няма да прекратят протеста, докато не бъде развалена концесията.