Мина Оброчище 
Мина Оброчище  / netinfo
Миньорите протестират с прекъсвания от месец март, днес стачката бе прекратена
Колективен трудов договор бе подписан в мангановата мина в балчишкото село Оброчище след 10-часови преговори вчера и днес. Такъв договор не е сключван през последните 17 години. Така приключи стачката на миньорите, които протестираха с прекъсвания от началото на месец март.  

По думите на синдикалния лидер Ивайло Тодоров преговорите са били успешни и в договора са залегнали всички искания на миньорите – за редовно изплащане на заплати, ваучери за храна, наеми за квартири и други социални придобивки. Договорено е спреният безплатен транспорт за работниците да бъде възстановен от 1 май. В КДТ е залегнало и увеличение на всички заплати със 158 лева и повишение на  възнагражденията за положен нощен труд.

В същото време стана известно, че държавата чрез Министерството на енергетиката е внесла иск за близо 300 хиляди лева срещу концесионера „Евроманган” ЕАД в Окръжния съд в Добрич. Причината - неплатени концесионни задължения, съобщиха от съдилището.

Окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов съобщи, че има образувана преписка срещу „Евроманган” за възпрепятстване работата на държавен орган. Тя е направена след внесена жалба от Инспекцията по труда, че от дружеството пречат на органите на властта да следят дали то си изпълнява задълженията по концесионния договор.

Николов лично е поел надзор над случая с мината. „Тепърва ще вземем решение как да реагираме на това, че не е имало регулиране и контрол от страна на държавата. В София някой е отчитал, че се плаща концесионната такса и до там“, посочи прокурорът. Николов добави, че ще се търси лична отговорност по случая.

Работниците пък недоумяват защо Инспекцията по труда едва сега дава на прокурор изпълнителния директор на Евроманган, след като години наред не е предприемала нищо.

Омбудсманът Мая Манолова също присъства на подписването на КТД. Тя беше при миньорите и през март, като тогава участва в подписването на споразумение с ръководството. Днес Манолова слезе в шахтата при стачкуващите, които прекараха там последните две денонощия. Според работниците тя е човекът, помогнал най-много да се решат проблемите им.

Миньорите възстановяват работния процес още тази нощ.