/ Окръжен съд-Добрич
Окръжен съд-Добрич прекрати дело за убийство и го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. Подсъдим по делото е 65-годишният Исмаил А., срещу когото е повдигнато обвинение за това, че на 13 ноември 2017 г., в с. Смолница, общ. Добричка, умишлено умъртвил 72-годишен мъж от същото село, като убийството е извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от пострадалия с тежка обида и с насилие.

Добричката прокурорка Румяна Желева се изправя пред Специализирания съд

Мъжът е осъществил деянието с незаконно притежавана от него въздушна пушка, преработена в еднозарядно неавтоматично оръжие за стрелба с бойни патрони. Престъплението е станало в къща в село Смолница, след употреба на алкохол и възникнал спор между подсъдимия и пострадалия, посочва обвинението.
 
Окръжен съд-Добрич е прекратил съдебното производство, след като е преценил, че при изготвяне на обвинителния акт са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Съдебният състав е констатирал, че в обвинителния акт са изложени неясни и противоречиви фактически обстоятелства относно хронологията в действията на подсъдимия и неговото местонахождение непосредствено след стрелбата.

Съдят 19-годишен младеж, обвинен в грабеж, придружен с опит за убийство

Съдебният състав е приел, че описаните нарушения са съществени, което налага делото да бъде върнато на Окръжна прокуратура за отстраняването им. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд-Варна.