Очакват се над 3 млн. лева приходи от разпореждане с общинско имущество в Добрич
Очакват се над 3 млн. лева приходи от разпореждане с общинско имущество в Добрич / Дарик Добрич

Приходи от 3 050 000 лв. са заложени в Годишната програма за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост, която беше приета на заседание на Общинския съвет.

Най-много постъпления се очакват от продажбата на земеделски земи - 1 200 000 лева. За продажба са предвидени 20 парцела лозя в местностите Хиподрума, Алмалий, Гаази баба, над 6000 кв. метра пустееща необработваема земя и 4 парцела изоставена орна земя.

Очаква се в общинската хазна да влязат и 300 000 лева от продажба на сгради, 150 000 лв. от продажба на НДА, 250 000 от концесии.

Планираните приходи от наем на имущество са в размер на 750 000 лева, а от наеми на земя 400 000.

7 са обектите, за които предстоят процедури за предоставяне на концесия  - част от гробищния парк за изграждане на крематориум със застроена площ до 400 кв.м. със средства на концесионера, бившето ОУ „Бачо Киро“ за преустройство в Дом за настаняване на стари хора, дворно място с площ над 3000 кв. метра по ул. „Батовска” за изграждане на открити обекти за спортни и културни дейности и площадки за игри. Процедура за предоставяне на концесия предстои и за част от детската градина в ОУ „Христо Ботев”, за спирка по бул. “Трети март” до Летния театър, за металическата работилница в “Стария Добрич”, за пешеходния подлез “КАТ” под бул. „Добруджа”.

В програма се предвижда още продажбата на 120 апартамента и масивна двуетажна сграда по ул.”Хан Кардам”.  Под наем ще се отдават 204 общински земеделски земи /лозя/.

В залата на Общинския съвет беше предложено в Програмата да се включи и целева продажба на имот за построяване на паркинг в района на УСШ. Предложението беше отхвърлено с мотива, че програмата е отворена и винаги може да бъде допълнена, ако се появи инвеститорски интерес.