Общините искат помощ от държавата при съфинансирането на проекти
Общините искат помощ от държавата при съфинансирането на проекти / Дарик Добрич

Като най-голям проблем в навечерието на 2013 година, общините в България очертават необходимостта от голям ресурс за съфинансиране по проекти, реализирани по европейски програми. От местната власт настояват държавата да се включи с помощ при осигуряването на този ресурс. С това и други искания бяха запознати представители на централната власт по време на традиционния Ден на диалога, който се провежда във всички областни центрове на страната днес. На събитието в Добрич представители имаха всички добруджански общини без Балчик и Каварна. От народните представители от региона присъстваха само Ваня Донева и Румен Иванов от ГЕРБ и Петър Димитров от БСП. Срещата уважи и областният управител Желязко Желязков.

Кметът на Добрич прочете исканията на Националното сдружение на общините, които ще бъдат отстоявани при приемането на Закона за публичните финанси и макрорамката на националния бюджет за 2013 г. В документа са заложени предложения от всички общини в страната. В администрациите са притеснени още от отпадането на срок, в който държавата се задължава да превежда траншовете към общините. Като проблем бе посочено и наличието на много просрочени задължения от министерства - управляващи органи по програми, към местната власт.

Кметовете искат повече помощ от държавата и в сфери образование и социални услуги, както и 70 млн.лева за капиталови разходи - основно ремонти на 2 и 3-токласна пътна мрежа и зимна поддържка. В посланията на НСОРБ е записано да се изискват ясни разчети при приемането на нови закони и стратегии, както и създаване на нов Закон за местното самоуправление и местната администрация, тъй като сегашният текст е променян близо 40 пъти и вече не отговаря на новите условия. От Сдружението на общините изказаха и мнение, че централизацията се засилва, което категорично не бе споделено от управляващите в лицето на Ваня Донева - представител и на бюджетната комисия в Парламента.

Донева обясни, че засега приходите в държавния бюджет вървят много добре. Обеща съдействие за отстояването на подкрепа за общините при съфинансирането при проекти, тъй като през новия планов период то ще се вдигне от 5 на 8 или дори 10%. Депутатът обаче отказа да поеме ангажимент за предвиждане на повече пари за пътища или образование и определи това като "честното поведение". "Повечето проблеми са поставяни, не са решени вчера, няма да бъдат решени и утре", отсече депутатът, "това са процеси".

Другият взел думата от народните представители бе Петър Димитров. Той отбеляза, че парите на общините се свиват в годините, а дълговете им растат, като за първото шестмесечие на т.г. година сумата възлиза на над 170 млн.лева.

Общините искат помощ от държавата при съфинансирането на проекти
netinfo