/ iStock/Getty Images
Община Тервел ще извършва безплатно кастрация на дворни кучета в населените места, за да бъде намален броят на уличните животни. Това предвижда новата общинска програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни в периода до 2024 година, която предстои да бъде обсъдена в общинския съвет.

След две раждания годишно по пет-осем кученца само няколко изгонени домашни животни могат за кратко време да увеличат популацията на безстопанствените. Ако не се вземат навременни мерки, броят на уличните животни нараства, докато достигне определен максимум, наричан "носещ капацитет на средата", се описва проблемът в общинската програма.

Общината ще насърчава и гражданите и неправителствени организации за защита на животните да се грижат за уличните кучета като ги обезпаразитяват и реваксинират и заверяват всяка година паспортите им в общинската администрация. Общината ще поддържа информационна база за обработените кучета като се посочват включително и местата на обитаване, на които животните са върнати. След манипулации в общинската ветеринарна амбулатория уличните животни няма да бъдат връщани само в дворовете на детски ясли и градини, на здравни заведения и в близост до детски площадки.