Община Генерал Тошево: В Рогозина не се сондира за шистов газ
Община Генерал Тошево: В Рогозина не се сондира за шистов газ / Валентина Добринчева

"В село Рогозина се извършват проучвателни сондажи не за шистов газ, а за обикновен такъв", това информира сайтът на община Генерал Тошево. Кметството излиза с това съобщение поради зачестилите питания, както от регионални, така и от национални медии, относно сондажните дейности в землището на Рогозина.

Технологията, която се използва в генералтошевското село е конвенционална, като радиоактивните елементи, доставени на обекта преди дни, всъщност са изотопи, които се използват и при сондажите за вода в България, пише още в информацията. Фирмата инвеститор „Русгеоком" АД е наела унгарска фирма, която да анализира чрез въпросните изотопи наличието на природен газ в почвените слоеве. Анализите се извършват в Унгария, като от земята под сондата се вземат единствено проби, уверяват от общината.

Кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов се е срещнал с ръководителя на обекта в Рогозина и е установил, че към момента нито се добива газ, нито има някакъв риск за околната среда. Очаква се след около година да се разбере дали в действителност там има газ, тъй като проучванията са още в начален етап.

От общинската управа заявяват ще продължат да следят отблизо случващото се в село Рогозина и своевременно да уведомяват гражданите, с цел да не се внася паника. По-подробна информация за сондажите в Рогозина има на сайта на фирмата инвеститор, като се очаква в скоро време тя да излезе с официално изявление, което да внесе яснота у загрижените за екологичното и енергийно бъдеще на страната ни, завършва съобщението.