Ден на ромите
Ден на ромите / Dariknews.bg, архив
8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация "Романо юнион". В различните страни се припомнят традициите на ромите - тяхната богата култура и история.

Днес ромите са най-многобройното европейско малцинство, като общностите им се срещат по целия континент от Испания и Португалия през Германия и Франция до Източна Европа и Балканския полуостров.

Изборът на датата никак не е случаен. На този ден се отдава почит и на загиналите по време на холокоста роми. Малко известен факт е, че единствената държава в Европа, спасила своите роми от нацистките концлагери, е България.

През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път Световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на правителството на Индия. Тогава е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Приети са флагът и химнът на ромите. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г., а знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Община Добричка организира и финансира празничен концерт за Международния ден на ромите, който ще се проведе днес от 14:00 ч. в НЧ „Светлина – 1941 г.“ с. Победа.

Мотото, под което ще премине празникът, е „Слънцето свети еднакво за всички“. Тържеството ще започне с поздрав от инж. Тошко Петков – кмет на община Добричка. Ще се изявят талантливи деца и ученици от ОУ „Пейо Яворов“ с. Стефаново, ОУ „Климент Охридски“ с. Смолница, Обединено училище „Добри Войников“ с. Победа, ОУ „Васил Левски“ с. Хитово, ОУ „Неофит Рилски“ с. Ловчанци, СУ „Никола Й. Вапцаров“ с. Карапелит, ОУ „Стефан Караджа“ с. Житница, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Дончево, ОУ „Христо Ботев“ с. Стожер, ОУ „Отец Паисий“ с. Батово, НЧ „Добри Чинтулов – 1941 г.“ с. Воднянци и от детската градина в с. Царевец.