Областният управител: Съветниците да четат по-внимателно материалите за сесии
Областният управител: Съветниците да четат по-внимателно материалите за сесии / Дарик Добрич
Областният управител: Съветниците да четат по-внимателно материалите за сесии
60844
Областният управител: Съветниците да четат по-внимателно материалите за сесии
  • Областният управител: Съветниците да четат по-внимателно материалите за сесии

С 20 повече са върнатите решения на общинските съвети в Добричко през 2012-а в сравнение с предишната година. Това съобщи в ефира на Дарик областният управител Желязко Желязков, който контролира законосъобразността на актовете на органите на местното самоуправление. През 2012-а за незаконосъобразни са обявени 57 решения, а през 2011-а те са били 37.

Областният обяснява завишаването с голямото количество нови съветници, които са влезли в местните парламенти след изборите през есента на 2011 г. и не са били запознати с нормативната база. В някои съвети няма юристи, което също пречи на установяването на законосъобразността още в пленарна зала. Отчитат се обаче и грешки на кметските екипи. Сред причините за връщане на решения най-често е неспазването на 14-дневния срок за публично обсъждане на проектите.

Според Желязков може да се направи предположение, че съветниците не четат внимателно своите материали и гласуват машинално или както каже председателят на парламентарната група. Той препоръча да се канят консултанти, когато има докладна, затрудняваща като материя, както и общинските съвети да ангажират юристи, за да не се налага често да се намесва Областната управа.

Сред общините, шампиони през 2012-а по върнати решения, са Балчик, Крушари, Каварна и Тервел. Генерал Тошево отстъпва, но Желязков припомни, че там е имало много грешки в предишните години. В община град Добрич са върнати 4 решения. Областният припомни също, че в Крушари, Шабла и Балчик се наложи прегласуване на бюджетите. В община Добричка работиха без гласуван бюджет, а в Каварна решението бе обжалвано пред Административен съд, който го отмени.

57 решения на общинските съвети в 8-те добрички общини са върнати за прегласуване от областния управител през 2012-а. По жалби на областния управител срещу решения на общински съвети в Административен съд Добрич са образувани 15 административни дела. 8 от тях са прекратени поради отмяна на решенията от страна на общинския съвет, 2 са прекратени, като неподлежащи на административен контрол, 3 са отменени от съда, 2 са висящи.

Чуйте повече от Желязков - в аудиото.