Новото разписание на влаковете влиза в сила
Новото разписание на влаковете влиза в сила / Дарик Добрич

От днес влиза в сила новият график за движение на влаковете на БДЖ. В разписанието за 2015 година се запазва обемът на железопътните превози, няма участъци с преустановено обслужване.

Общо 613 влака ще се движат в цялата страна. Ще бъде пуснат и нов международен влак от София до Будапеща, като цената на двупосочния билет е 185,80 лева. Включени са и нови влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната.

Разписанието за 2015 година запазва транспортната схема и обемите на графика от тази година. Основната промяна е в часовете на тръгване и пристигане на влаковете. На места тя е незначителна, но в районите, в които се извършват ремонти, това е взето предвид, каза Ивайло Георгиев от БДЖ: „Има промени, но не бих казал, че са значителни. Опитали сме се да запазим транспортните схеми, с малки изменения заради промени в техническите параметри на железопътната инфраструктура в някои участъци".

613 са влаковете, включени в разписанието. Има и нови композиции. Ежедневно ще се движи влак от София за Варна през Карлово, а също и от Русе за Бургас през Шумен. Международният влак от София до Солун се запазва. В разписанието се включва директен влак от София до Будапеща, който ще се движи по моста над Дунав "Нова Европа": „Новият влак ще предоставя възможност на хората да пътуват както в седящ вагон, ще има кушет-вагон, както и спален вагон. Влакът ще потегля всеки ден в 11.55 часа от София и на другия ден в 08.15 часа ще пристига в Будапеща. В обратна посока - от Будапеща към София, влакът ще тръгва в 15.10 часа и на другия ден в 17.00 часа ще бъде в столицата".

Новият график ще бъде в сила до 12 декември 2015 година.