Нов протест в Добрич, недоволните правят „правителство в сянка”
Нов протест в Добрич, недоволните правят „правителство в сянка” / Дарик Добрич

Протестно шествие се организира в Добрич тази вечер от 18 часа. Сборният пункт е пред храм „Свети Георги”. Протестиращите ще се движат по маршрут х-л България, ул. „Сан Стефано”, бул. „3 март”,  входа на парка и отново до храма. На 3 март от 10 часа също ще има шествие, но маршрутът още не е уточнен.

В последните дни в България има масови опити за подмяна и обезличаване на протестите чрез кухи структури и спящи клетки, заяви Деньо Павлов от координационния център на протестите в Добрич. Целта била да се вкарат хората от улицата в противоречия и по този начин да се избягнат най-важните стратегически въпроси, които трябва да бъдат решени в България. Павлов посочи като такава структура в Добрич Сдружение „ДНЕС”. Те изявили желание да бойкотират вчерашната сесия за бюджета и да бъдат лице на протестите, но получили отказ от координационния център. Целта им била да подкарат недоволството в нежелано направление.

Областният координатор на "ДНЕС" Даниел Алексиев отхвърли обвиненията. По думите му сдружението не може да бъде куха структура, защото от 2010 година се бори срещу монополите. "Никога не сме искали да бойкотираме сесията, не сме искали и да бъдем лице на протестите. Точно обратното - в момента не се намесваме в тях", каза Алексиев. Той потвърди, че се е срещал с Деньо Павлов, който поискал подкрепа за протестите. От ДНЕС отговорили, че имат и други искания, като например корекция на такса смет, които не се споделят в момента от протестиращите.

„През последните 10-15 години подобни организации нищо не са правили и сега се събуждат. В момента тези хора като по команда се включват в протестите и искат да заемат водещи позиции. Ние съвсем умишлено не правим движения, партии и организации, защото смятаме, че имаме право на своите искания като граждани”, коментира Пепа Рашева, като подчерта, че двамата с Павлов и Живко Атанасов са хората за координация на протестите, фигуриращи в списъка, направен на срещата в Сливен миналата седмица.

Нов протест в Добрич, недоволните правят правителство в сянка
netinfo

Протестиращите са се обединили около идеята за създаване на гражданско правителство в сянка. Този кабинет ще има за цел точно и ясно да поставя проблемите на българския народ и след това чрез протести или други лостове да бъдат принудени хората във властта да ги приемат, за да може да се промени системата. В момента според протестиращите воля за промени няма. Първата задача на кабинета в сянка щяла да бъде изработване на нов изборен кодекс и коригиране на закона за концесиите.

Протестиращите се обявяват против назначаването на служебно правителство и предсрочни избори и са за програмно правителство, което да реши проблема с монополите.