Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам
Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам / Дарик Добрич
Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам
26502
Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам
  • Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам

"Истински се надявам тези деветима нещастници да не бъдат осъдени втори път от българското правосъдие", каза Софка Дойнова, майка на загиналата Валерия Желева. Според нея процесът срещу виновните за трагедията се бави заради свидетели, които не са издирени и не могат да бъдат призовани. "Ако изобщо се търсят", допълни Дойнова. По делото са обвиняеми кондукторът Георги Георгиев, началникът на влака Иванка Костадинова и Георги Иванов - зам.-директор експлоатация в БДЖ.

Панихидата в памет на деветте жертви, нелепо загинали на 28 февруари 2008 година при пожара във влака София-Кардам, се състоя в добричкия храм „Света Троица". В църквата дойдоха близките на загиналите студентки Валерия Желева и Антоанета Тодорова, на инж. Даниел Вичев, на Калчо Енчев и Елена Халачева. Панихидата бе отслужена от архиерейския наместник отец Стоян. 

Неявяването на свидетели бави делото за пожара във влака София-Кардам
netinfo

Цялото ръководство на БДЖ е виновно според Катя Тодорова - майка на Антоанета. „Не може толкова неподготвен персонал да отговаря за живота на хората. Делото се протака във времето, ходим до Плевен за заседанията, връщаме се, това е губене на време", заяви тя. 

Бащата на Даниел Вичев Васил отново настоя да бъдат редуцирани свидетелите до 40-45, за да върви процесът по-бързо. В началото са били призовани 128 души, а по-късно броят им е намален до около 80. Вичев попита къде са съучастниците на тримата обвиняеми по делото и защо никой не е подал оставка след трагедията. 

На панихидата присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, областният управител Желязко Желязков, депутати и много граждани. Цветя бяха положени пред Оброчния кръст в двора на храма, издигнат в памет на загиналите в транспортни произшествия.

В прикачения файл чуйте думите на Софка Дойнова, Катя Тодорова и Васил Вичев: