Немци гостуваха на Финансово - стопанската гимназия
Немци гостуваха на Финансово - стопанската гимназия / netinfo

 

Ученици и преподаватели от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург" от немския град Дорф-Мекленбург гостуваха в добричката Финансово -стопанска гимназия. Посещението бе второ поред по проект „Парола: Изгубената родина".

По този проект  младите хора от двете страни обобщиха своите изследвания върху миграционните процеси в България и Германия от средата на миналия век - преселването на българско население от Северна в Южна Добруджа и  бежанските вълни от Източна Прусия, Шлезия и Чехия  в края на Втората Световна война.

Проектът протече паралелно в програмата eTwinning, където само преди няколко дни  получи Знак за качество. В него се включи и културен институт от румънския град Исакча. Румънците са интервюирали българи, останали да живеят в Северна Добруджа след 1940 година. Изследванията на румънския екип бяха представени на английски език от ученици от Финансово-стопанска гимназия и са качени на трите уеб-страници на проекта.

Българските участници получиха  покана от Румъния за участие в празници на културата в гр.Исакча в края на май.

Немските гости гостуваха в домовете на българските ученици, посетиха Регионалния Исторически музей и Етнографската къща в Добрич, където имаха срещи с музейни специалисти, консултирали работата по проекта.