Насладете се на цветовете на японската вишна в Добрич
Насладете се на цветовете на японската вишна в Добрич / Дарик Добрич

Японската вишна в Добрич цъфна и в следващите няколко дни всеки, който желае може да се наслади на красивите й розови цветове. Декоративното дръвче от вида кико шидаре е засадено преди две години в центъра на града, близо до сцената на пл."Свобода".

Насладете се на цветовете на японската вишна в Добрич
netinfo

В Япония цветът на вишневото дърво е известно като сакура (sakura), а обичаят за съзерцаване на цветовете носи името „ханами" и е сред най-любимите на японците от всякаква възраст. Първоначално той е бил ограничен само за елита на императорския двор, но бързо се е разпространил и в самурайското общество. На по-късен етап е станал популярен сред обикновените хора. За японската културна традиция цъфналото вишнево дърво има особен символизъм, който често се свързва с будисткото влияние. Периодът на цъфтеж на сакура е много кратък и напомня за това колко краткотрайна и преходна е красотата.

Насладете се на цветовете на японската вишна в Добрич
netinfo

 

В Добрич има и две японски вишни с плачещи форми. Едната е засадена в зелената площ пред пощата, вдясно от паметника на Кирил и Методий, а другата в парка близо до Младежката площадка.