Започна ремонтът на околовръстното
Започна ремонтът на околовръстното / Дарик Добрич
Официално бе даден старт на рехабилитацията на 14 км от пътя Добрич-Кардам, както и голяма част от околовръстния път на Добрич. Символичната първа копка се състоя на изхода на Добрич към Варна. Присъстваха народният представител Даниела Димитрова, кметът Йордан Йорданов, кметове на общини от областта, заместник-областният  управител Красимир Николов, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, изпълнителният директор на ОПУ Добрич – Георги Стратиев, представители на изпълнителите, проектанти. Ремонтът е по ОП „Региони в растеж". 
 
Пред присъстващите инж. Дончо Атанасов подчерта, че това е рехабилитация по втория лот от този републикански път. “По двата лота от републикански път II-29 Варна-Добрич-Кардам, който е от изключителна важност за региона, ще бъдат рехабилитирани за година над 40 км. В рамките на работите, които започват от днес, ще бъде ремонтирана и голяма част от околовръстния път на Добрич. За следващата година ще остане само да се завърши западният обход – от кв. „Рилци“ до изхода за Генерал Тошево от 7 км“ – каза инж. Атанасов при връчването на договора на изпълнителя на обекта - „Инжстройинженеринг“. Управителят на дружеството Милен Гочев гарантира изпълнение на работите в срок и качествено.

Заместник-областният управител Красимир Николов заяви готовност Областната администрация максимално да съдейства за изпълнението на проекта и изрази вяра, че и занапред ще продължи добрата съвместна работа с МРРБ и АПИ в отговор на повишените изисквания на жителите на област Добрич.

първа копка път Добрич
Дарик Добрич

Отсечката, която ще се ремонтира, започва след разклона за с. Стефаново и е до кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Стойността на 14-километровата отсечка е 11.5 млн. лв. Обектът трябва да бъде изпълнен за срок от 12 месеца.

Освен на обходния път на Добрич е предвиден ремонт и на 6 големи съоръжения - мост при 49-ти километър, на пътен възел „Сердика“, където се пресичат пътя Варна - Добрич и третокласният път за село Победа. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния и курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.
 
Кметът на Добрич Йордан Йорданов подчерта, че този път е изключително важен за Добрич. „Тази година се събират много добри проекти, които ще подобрят цялостната инфраструктура на града. Това са водният цикъл и тази отсечка, която покрива голяма част от околовръстния път. Изключително съм щастлив, че можем да видим реализацията на европейските средства тук, на място. Ще наблюдаваме зорко изпълнителя, за да сме сигурни, че ще имаме един европейски околовръстен път”, заяви кметът.
 
Той помоли добричлии за търпение, тъй като с водния цикъл и ремонта на околовръстното градът ще се превърне в строителна площадка. „След две години обаче ще имаме един изцяло нов облик на Добрич”, каза кметът.

път Варна Добрич копка
netinfo