Първа копка на ремонта на пътя Варна - Добрич
Първа копка на ремонта на пътя Варна - Добрич / netinfo
Временната организация на движение ще се съгласува с МВР, в ремонтираните участъците ще има движение в една лента
В село Стожер символично бе направена първа копка на рехабилитацията на пътя Варна – Добрич. На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, депутатите Йордан Йорданов, Живко Мартинов и Пламен Манушев, кметовете на Добрич и община Добричка Йордан Йорданов и Тошко Петков и др.

Основният ремонт на второкласния път, който е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна, се финансира от ОП „Региони в растеж” чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност е 9 млн.лв.

Днес започна работа по лот 4, в който са 15,5 км от второкласния път. Стартирането на лот 5, в който са още близо 15 км от пътя Добрич-Кардам, се бави заради обжалване на поръчката за надзор. Там дейностите ще започнат през следващите седмици.

„Длъжници сме на Северна България и в този мандат ще работим за подобряване на пътищата в региона”, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той подчерта, че с въвеждането на тол системата ще се осигури с три-четири пъти по-голям финансов ресурс, който ще бъде вложен в пътната мрежа.

В лот 4 от пътя Варна - Добрич ще се ремонтират два участъка, които са на територията на областите Варна и Добрич. Първият започва на 500 м след разклона за с. Любен Каравелово и завършва при разклона за с. Крумово, а вторият е в близост до разклона за с. Дебрене и е до отбивката за с. Стефаново. Трасето преминава през центъра на село Стожер. Ще бъдат рехабилитирани 4 кръстовища, а в самото село – над 3 км.. Очаква се предвидените ремонтни дейности да приключат в началото на 2018 година.

„ Заедно с КАТ ще се стремим максимално да не затрудняваме движението, но при всички положения ще има участъци с една лента на движение, посочи шефът на АПИ Дончо Атанасов. Специална маркировка и камери ще бъдат поставени на една доста опасна отсечка  до гората край село Стожер.

Пътят не е обновяван повече от 10 години. Той е изключително натоварен, важен е за туризма през лятото, както и за експорта на зърно. Има тежки участъци по отношение на пътната безопасност и занапред ще се мисли в тях да се проектира и трета лента за движение, допълни министър Нанков.

С рехабилитацията на участъците ще се повиши безопасността на движение, ще се подобри връзката между населените места в региона, ще се увеличат възможностите за предоставяне на гражданите на качествени и конкурентни здравни, социални и образователни услуги. С основния ремонт на пътя Варна - Добрич – Кардам ще бъде осигурен бърз транспортен достъп на жителите от с. Стожер, с. Стефан Караджа, гр. Генерал Тошево, с. Кардам и с. Йовково до ж. п. гара Варна, летище Варна, гр. Добрич и ГКПП Кардам на границата с Румъния.