НАП напомни по телефона на 100 добруджанци за неплатени данъци
НАП напомни по телефона на 100 добруджанци за неплатени данъци / Дарик Добрич

100 добруджанци бяха подсетени по телефона от НАП в началото на месец юни, че имат просрочени данъчни задължения. Става въпрос за лица, които дължат данъци по годишни данъчни декларации или ДДС в размер от 2000 до 5000 лева. След проведените разговори 70 от данъчно задължените лица са потърсили своевременно контакт със служителите от приходната агенция и са внесли доброволно задълженията си към бюджета. На останалите некоректни данъкоплатци ще бъдат изпратени покани за доброволно изпълнение и ако в 7 дневен срок след получаването им те не изпълнят своите задължения, от НАП ще стартират процедура за принудителното им събиране.

Телефонният контакт и личните срещи с длъжниците на приходна агенция се налагат като бърз и ефективен метод за насърчаване на доброволното изпълнение на просрочените данъчни и осигурителни задължения, посочват от приходната агенция. От НАП Добрич съветват лицата и фирмите, които имат временни затруднения за заплащането на просрочени  задължения, да потърсят контакт с публичните изпълнители от местния офис на Агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочване и да се избегне налагането на принудителни мерки за тяхното събиране.

От началото на годината 29 фирми от региона са поискали и получили от НАП Добрич разрешение за неотложни плащания. Разрешенията за неотложни плащания позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета.