Намалял е броят на тежките катастрофи, ранените и загиналите хора
Намалял е броят на тежките катастрофи, ранените и загиналите хора / областна администрация

От началото на годината до сега на територията на Добричка област са станали 133 тежки пътно-транспортни произшествия с 14 загинали и 160 ранени, съобщи шефът на Пътна Полиция Жулиян Минев пред Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Настъпило е подобрение на показателите в сравнение с 2014 година. Тогава инцидентите са били 147, с 21 загинали и 181 ранени.

В град Добрич са станали 53 тежки произшествия, петима са загинали, 56 души са ранени. И в областния център се наблюдава намаление на броя на инцидентите и ранените, само починалите са с един повече.

Най-голям брой катастрофи са станали при сблъскване между моторни превозни средства, следват инцидентите, настъпили при удар в крайпътни съоръжения, дървета, огради и др. 29 произшествия са свързани с блъскане на пешеходец, като са загинали трима души, а при случаите с велосипедисти има 10 ранени и 3 загинали.

Несъобразената скорост е основното нарушение при тежките катастрофи – по тази причина са станали 56 ПТП. Запазва се висок делът на произшествията, допускани от неправоспособни водачи – т.г. те са 21, с 4 загинали и 20 ранени.

Основният брой от ранените и убитите при ПТП-та са хора в активна работоспособна възраст и в групата над 64 години, съобщи още Минев. Пиковите часове, в които стават най-много катастрофи, са 9-10 часа и 16-22 часа. Запазва се тенденцията най-тежки по отношение на пътния травматизъм да са летните месеци юни, юли и август.

Данните сочат подобрение на показателите през 2015 година, в сравнение с предходната 2014-та на територията на Добричка област. Не е така обаче като цяло в страната, посочи Минев и благодари на държавните институции за положените усилия и добрите резултати в региона.