Над 900 хил. долара са инвестирани от американското посолство у нас в 7 исторически обекта
Над 900 хил. долара са инвестирани от американското посолство у нас в 7 исторически обекта / museumsilistra.com

Над 900 хиляди долара са инвестирани от американското посолство у нас в седем обекта от културно-историческото наследство в България и един от тях е мюсюлманският храм "Куршумлу джамия" в Силистра. Това съобщи аташето по образованието и културата на САЩ в България Тами Плачиков, която  е на тридневно посещение в крайдунавския град.

Проектите са спонсорирани от правителството на САЩ по Програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство", уточни пред репортери г-жаПлачиков и припомни, че реставрацията на джамията в Силистра, която е от 17 век, е спонсорирана през 2004 година с 31 931 щатски долара.

В Силистра Тами Плачиков проведе среща с кмета на общината д-р Юлиян Найденов и ръководството на Регионален музей - Силистра, както и в няколко училища и културни институти.

Тами Плачиков изнесе и лекция във филиала на Русенския университе в Силистра по темата  за бразованието в САЩ и как биха могли студентите да кандидатстват за обучение там. Тя даде и висока оценка на българските ученици, определяйки ги като  изключително добре подготвени, особено що се отнася до чуждоезиковото обучение и нивото на владеене на английски език.

Утре аташето по образованието и културата на САЩ в България Тами Плачиков, ще се включи в инициативата "Маратон на чатенето", оранизирана от РБ "Партений Павлович".