Африканска чума по свинете
Африканска чума по свинете / Снимка: Дарик, архив
До момента на 146 стопани от област Силистра, ликвидирали съгласно изискванията домашните си прасета заради опасност от АЧС, са изплатени общо 43 хил. лева за дезинфекция. Преустановено е и  приемането на молби на други стопани, пропуснали срока – 26 август т.г. Това стана ясно на провелото се днес заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра.

Според доклада на специалистите от Областната дирикция „Безопасност на храните“, на този етап няма и промяна в епизоотичната обстановка в областта , като и няма нови регистрирани случаи на заболели животни.

В ход е работа на служителите на ОДБХ във връзка с немаркираните прасета в типа „заден двор“ – за умъртвяването им и насочване към екарисаж, както и съставяне на актове. Спрямо маркираните животни пък се работи според предписанията, сочи доклада на ветеринарите. От днес е в ход първата от две проверки, която ще бъде осъществена от инспектори от БАБХ- Сфия. Втората проверка ще се проведе от  23.09. до 3.10.т.г. и в нея ще участват ветеринари от ЕС.

В връзка с предложение на  директора на ловно стопанство „Каракуз“ е взето  решение за допускане на индивидуален лов на благороден елен на територията на стопанството в рамките на предварително сключените договори с туроператори, като при извършване на дейностите трябва да се спазват стриктно мерките за биосигурност и биобезопасност.