Над 285 хил.лв. неизплатени заплати дължат работодателите в област Добрич за тази година
Над 285 хил.лв. неизплатени заплати дължат работодателите в област Добрич за тази година / Дарик Нюз - архив

125 проверки, от които 23 за проучване на искания и сигнали, са извършили от Инспекцията по труда в Добрич през месец октомври, информираха от ведомството. По време на проверките са констатирани 602 нарушения на трудовото законодателство, от които 23 неизпълнени предписания от предходни проверки.

Нарушенията, относно осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд са 269, а тези по трудовите правоотношения са 333. Всички те са за неизплатени трудови възнаграждения. Установените лица без писмени трудови договори през месец октомври са 9, а още 3 лица са били допуснати до работа преди да е изпратено уведомление до НАП за сключените с тях трудови договори. Нарушенията са констатирани в обекти от отраслите „растениевъдство и животновъдство” и „строителство”.

По данни от проверките за 2014 г. и до момента неизплатените трудови възнаграждения са 285 692 лева в 7 предприятия от областта, информират още от Инспекцията по труда. Изплатените забавени трудови възнаграждения за 2014 г. са в размер на 232 550 лева.

За отстраняване на констатираните нарушения  са дадени 556 задължителни за изпълнение предписания.

На работодателите допуснали нарушения на трудовото законодателство са съставени 16 акта, от които 3 за нарушения по осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и 13 за нарушения по трудовите правоотношения. През същия период са издадени 19 наказателни постановления, а влезлите в сила наказателни постановления са общо 10 броя на стойност 6000 лева.