Започва Виа Понтика
Започва Виа Понтика / Виа Понтика - пресцентър
Повече от 170 талантливи творци от Балканите ще събере дванадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, което започва на 10 септември в Балчик. В продължение на девет дни жителите и гостите на Белия град ще имат възможност да посетят изложби, концерти, театрални спектакли, филмови прожекции и да се докоснат до таланта и емоциите на младите в изкуството – студенти от висши училища по изкуствата от Сърбия, Румъния, България.

В международния форум, организиран от Сдружение „Виа Понтика - 2010” с председател Красимир Ранков, се включват представители на Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет по изкуствата, Факултет за приложни изкуства – Белград, Сърбия, Нишки университет – Факултет за изкуства, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Национална художествена академия – София, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Студент от Белград печели конкурса за визия на „Виа Понтика” 2019

По традиция фестивалът ще се открие с концерт―спектакъл на Фолклорен ансамбъл „Тракия” от Пловдив, който ще започне в 18.00 часа на 10 септември в читалище „Паисий Хилендарски”.

Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE `2019. Особен акцент във фестивалните дни е прожекцията на филма „Поне за миг да полетя: На Иван Андонов с обич“ на режисьора Галина Кралева, предвидена за неделния 15 септември.

"Двореца" в Балчик ще бъде домакин на студентския филмов фестивал "Ранно пиле"

Фестивалът остава верен и на най-младата си публика. В програмата са предвидени три спектакъла за малки и големи на студентите от специалност „Актьорство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и на професионален театър „Трио“ от Бургас.

Фестивалът ще бъде закрит с два поредни театрални спектакъла по класическите произведения на Уилиям Шекспир — „Ромео и Жулиета“ на студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов, НАТФИЗ и „Сън в лятна нощ“ ― специално поканен професионален спектакъл на Драматичен театър ― Търговище. 

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителното финансово съдействие на ОБЩИНА БАЛЧИК и с подкрепата на ДЪРЖАВЕН КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ - КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „ДВОРЕЦА” – БАЛЧИК, ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ – БАЛЧИК, НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ – 1870” – БАЛЧИК, УНИВЕРСИТЕТСКИ БОТАНИЧЕСКИ ГРАДИНИ - СУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”.