В Силистра стартират дейностите по  преобразяването на мястото около „Самолета“
В Силистра стартират дейностите по преобразяването на мястото около „Самолета“ / Галина Георгиева
В Силистра стартират дейностите по  преобразяването на мястото около „Самолета“ в града. “Младежка банка” - Силистра в партньорство с Община Силистра  и граждани реализират проект за облагородяване на района,  финансиран с 10 000 лева от инициативата БГ “Бъди активен“.

Община Силистра получава пътнически самолет ТУ 134,  като дарение през далечната 1987 година. Двадесет и една години по- късно младежите от „Младежка банка“ - Силистра решават да кандидатстват  с проект за превръщане на мястото около самолета в привлекателна зона за срещи, концерти, игри , почивка или развлечения. Съгласно спечеления проект през месец май тази година, средствата които се осигуряват,  ще бъдат вложени за материали,  а изрично условие е дейностите да се осъществят с доброволен труд. Заложени са общо десет активности,  сред които изграждане на сцена за различни събития,  класна стая на окрито, беседки за почивка, места за игри,  зелени кътове и др.

Община Силистра, която е собственик на терена, е партньор в реялизацията на дийностите, като вече е окосено мястото с площ от 1100 кв метра, извършена е обработка на тревните площи срещу насекоми и се очаква в скоро време да бъде постанвено осветление, както и да се почисти летателната машина със специални препарати и техника. Галина Даскалова, председател на УС на СНЦ „Гражданско единство“- Силистра, домакин на събитията, уточни, че обект на проекта е само терена около самолета, а не самата летателна машина, която от години стои затворена.

Граждани, живеещи в съседство, пък са се обединили в неформална група за подкрепа на проекта, а неформалният лидер на групата Димитър Караджов е убеден, че с началото на същинските дейности по преобразяването на терена, идеята ще привлеча все повече съмишленици, готови да се включат с доброволен труд.  

Стартът на същинските дейности ще бъде даден днес в 16:00 часа, а своеобразните работилници ще са действащи всеки ден до 27 юли т.г  включително. Кампанията си има и свое лого -“Стани ДОБРОВОЛЕЦ! Бъди част от ПРОМЯНАТА!“