Местният проектобюджет за 2015 година на Добрич е близо 19,5 милиона
Местният проектобюджет за 2015 година на Добрич е близо 19,5 милиона / Дарик Добрич, архив

Все още не е известна общата рамка на бюджета на община Добрич за 2015 година, тъй като към момента не е уточнен бюджетът на държавата, каза пред Дарик зам.-кметът по финансите на община Добрич Иван Колев. Известни са обаче параметрите на т.н. малка рамка – местните приходи и разходи.

Местният проектобюджет за догодина е в размер на 19 млн. 477 хил. лв. и е с 229 хил.лв по-голям от този за 2014 година. Не се предвиждат промени в данъчните ставки, както и в таксите и цените на услугите, вкл. такса битови отпадъци.

При данъчните приходи се очакват с 2,9% повече постъпления от имуществения данък /1 750 000 лв. при 1 700 000 лв. м.г./  Общо тези приходи се очаква да бъдат 6 млн. 392 хил.лв, или с 1% повече от 2914 г.

При неданъчните приходи /приходи от собственост и разпореждане с общинско имущество/ се залага ръст от 6,65%, като се очаква те да бъдат  11 млн. 498 хил.лв. Очакват се повече приходи от общински такси.

Разходите за дейностите местна отговорност не се различават съществено от тези през м.г. За издръжка в образованието /без заплатите и осигуравките, които са за сметка на държавния бюджет/ са разчетени 1,2 млн. лв.

Над 10,5 млн.лева са предвидени за осветление на улиците, ремонт на ул. мрежа, дейности по жилищното строителство, поддържане на светофарни уредби, хоризонтална маркировка, пътна сигнализация, аварийни ремонти на общински имоти и др.

Разходите във функция „озеленяване” ще бъдат 1 млн.396 хил. лв. Предвижда се увеличаване на щатните бройки от 135 на 142 в общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти”. То осъществява поддръжка на градския парк, междублоковите пространства, зелените площи и др.

Функция „Чистота”, която включва сметосъбиране, сметоизвозване, метене и миене на улиците и поддържане на регионалното депо, ще разполага с 6 млн.169 хил. лв.

Във функция „Култура”, за ПФА „Добруджа”, Камерния и Духовия оркестър, които имат общо 83 души щатен персонал, са предвидени както и м.г. близо 800 хил. лв.

Капиталовата програма на общината за 2015 година включва средствата за инвестиции основно в дълготрайни материални активи, за  основни ремонти на инфраструктурата, както и средствата, които се предвижда да се усвоят по европроекти. Парите са около 2 млн. лева. Предвиждат се разходи за някои междублокови пространства, нови тротоари, изграждане и ремонт на детски площадки /150 хил.лв./, канализация и водопровод по ул.”Ген Колев”/250 хиляди/ и др. Общината планира да се направят още едно или две кръгови кръстовища.

За ремонт на улиците за догодина се предвиждат 374 хил.лв. от капиталовата програма плюс още 600-700 хил.лв. в оперативния бюджет.

Проектобюджетът за 2015 година, който включва само рамката на местните приходи и разходи, ще бъде представен за публично обсъждане на 2 декември от 15 часа в голямата зала на общината. Иван Колев припомни, че общата рамка на добричкия бюджет през 2014 година /държавна и местна отговорност/ бе близо 47 млн.лева.