Маркират вековни дървета в добруджанско село
Маркират вековни дървета в добруджанско село / netinfo

28 уникални дървета на възраст около 200 години, които растат в село Пленимир-общ.Генерал Тошево, ще бъдат маркирани с отличителни табели, съобщи кметицата Ганка Цветкова.

Вековните дървета хвърлят сянка в гробищния парк на селото. Височината на летните дъбове е около 20 метра, а обиколката - 240-250 см. Трима души едва обхващат с ръце един дънер, казва селската кметица.

Местните стари хора разказват, че когато роднините им са се преселили в Пленимир от Румъния през 1940 година, на това място е имало вековна дъбова гора. По-късно много от дърветата били отсечени, останали само 28-те гиганта.
В полето до гробището имало едно още по-високо и по дебело дърво. То обаче се намира в частна мера и няма да бъде маркирано.

В Пленимир живеят 100 човека. Почти всички се занимават с животновъдство, гледат крави, разказа Цветкова. До селото се намира едно от най-големите пасища в района.

Наскоро англичанин купил къща в Пленимир за 10 000 евро. В момента още три къщи се подготвяли да бъдат продадени на британци. "Стегнахме селото, сменихме лампите на уличното осветление, ремонтирахме магазина, ще измажем кметството", похвали се Ганка Цветкова.