Маратон на четенето и буккросинг в библиотеката за Световния ден на книгата
Маратон на четенето и буккросинг в библиотеката за Световния ден на книгата / Дарик Добрич

Маратон на четенето ще се състои в Регионална библиотека "Дора Габе" на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Той започва в 10.00 часа и ще продължи през целия ден, с участието на кмета Детелина Николова, деца от ЦДГ №9, ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий", СОУ „Димитър Талев", СОУ „П.Р.Славейков", Център за обществена подкрепа към БЧК и граждани.

Предстои да бъдат обявени двама от най-активните читатели на библиотеката за 2014 г. - на възраст до и над 14 години. Отличените ще получат грамота и подарък.

Маратонът ще завърши в 17.00 ч. в библиотеката с премиера на книгата на Кольо Герджиков „Пътища", представена от доц. д-р Венцислав Димов, етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН и преподавател в СУ.

По време на празника на книгата и четенето ще бъде открита буккросинг зона в Регионална библиотека „Дора Габе". Там от културния институт ще оставят 19 книги, които могат да се вземат безвъзмездно от читатели. Желателно е заглавията да бъдат регистрирани в сайта www.bookcrossing.com, а след прочитане отново да бъдат „освободени" и върнати в зоната за споделяне. Също така всеки може да донесе собствени заглавия, които иска да „пусне на свобода". „Необлечените" книги (тези, които нямат етикет с идентификационен номер) се оставят на гардероба. Буккросърите имат възможност да оставят своите издания на партера на библиотеката и да се присъединят към над 1 400 000 други любители на книгите от целия свят.