Ловците в Добрич най-после ще имат собствен Ловен дом
Ловците в Добрич най-после ще имат собствен Ловен дом / Дарик Нюз - архив
Ловците в Добрич най-после ще имат собствен Ловен дом
74233
Ловците в Добрич най-после ще имат собствен Ловен дом
  • Ловците в Добрич най-после ще имат собствен Ловен дом

Сдружение „Ловно - рибарско дружество Добрич” най-после ще се сдобие със собствен Ловен дом в местността Кобаклъка. След пет години ходене по мъките, заповедта за изключване от горския фонд на терен от 3 дка е подписана от бившия вече земеделски министър проф.Греков и с този терен  ще могат да се разпореждат ловците и риболовците от Добрич, информира Илия Михайлов – председател на ЛРД. Той обясни, че старият ловен дом е бил отнет от Сдружението заради липса на необходимата документация, удостоверяваща собствеността.

Амбициите на ръководството на дружеството са до една година строежът да бъде завършен. За целта ще бъдат необходими около 100 хил.лв., сочат разчетите. Идейният проект е на арх. Валентин Славов.

Сдружение „Ловно-рибарско дружество – Добрич” стопанисва 119 хиляди хектара площ на територията на община Добричка. В него членуват над 1000 ловци, обединени в 34 ловни дружини. 8 от ловците са жени, най-възрастният е над 75 години. 60 са новоприетите ловци в цялата област.

На 9 август се открива новият ловен сезон и в тази връзка се е провело съвещание с ръководствата на ловните дружини, информира още Михайлов. Той сподели, че ловците имат проблеми основно с неспазване ограниченията за паша по време на лов от страна пастирите, скитащите кучета, разораването на общинските пътища, нерегламентираната сеч в горите по време на ловните излети, запалването на земеделски земи и стърнища. Специално внимание е отделено на инструктажа на ловците и мерките за безопасност по време на лов.

По закон на един ловен излет се разрешават по 10 отстреляни гургулици и 15 пъдпъдъка на ловец, уточни още Илия Михайлов. След поройните дъждове това лято обаче първото люпило на пернатите почти е изчезнало, сочат наблюденията на ловците. Те разчитат, че през септември ще има по-големи птичи пасажи и по-успешен лов.

Чуйте с коментар по темата Илия Михайлов - председател на ЛРД - Добрич - в звуковия файл: