Конкурс за най-добро домашно вино и мезе организират в Шабла
Конкурс за най-добро домашно вино и мезе организират в Шабла / getty images

По повод празника на лозаря Трифон Зарезан, община Шабла и Народно читалище „Зора 1894” организират общински конкурс за най-добро домашно вино и мезе.

В конкурса могат да участват производители от общината на бели и червени вина и розе от реколта 2016 година. До участие се допускат проби от вино, което е произведено от грозде от района на Шабла. Производителите представят само собствени вина, като задължително писмено посочват сорта или сортовете, от които е произведено виното. Не се допускат изкуствено ароматизирани напитки.

Пробите от вината, предоставени в бутилки, не по-малки от 1/2 литър, трябва да бъдат бистри. Най-добрите вина ще се определят от професионално жури, в състава на което е включен сомелиер. На първенците се присъжда званието “Винопроизводител – 2016” и отличие за червено, бяло вино и розе. Ще бъдат връчени атрактивни награди, а всички участници ще получат грамоти.

Мострите за конкурса ще се приемат до 17 часа на 10 февруари в читалище „Зора“ – Шабла.

Едновременно с конкурса се вино се провежда и конкурс за домашно мезе. Желаещите да участват в него могат да се запишат при секретаря на читалище „Зора“ и да носят конкурсните експонати в деня на конкурса.