Кметът на Добрич сезира МОСВ за проблемите с депото в Стожер
Кметът на Добрич сезира МОСВ за проблемите с депото в Стожер / Дарик Добрич - архив

За пълна проверка на дейностите по изграждане на бъдещото депо за твърди битови отпадъци в с.Стожер ще настоява кметът на Добрич пред Министерството на околната среда и водите. Днес Детелина Николова ще изпрати до министър Искра Михайлова писмо с настояване за проверка в кратки срокове на всички етапи от изграждане на депото – от учредяване на Сдружението между осемте общини в област Добрич и шуменската Никола Козлево, до подписването на договорите с управляващия орган по ОП „Околна среда 2007 – 2013г.“ и с изпълнителя на обекта – обединение “Депо Добрич 2013”, обяви градоначалникът.

„Нека да се извърши пълна проверка и да се излезе със становище. Още по-добре е представители на Министерството на околната среда и водите да дойдат на място и да поговорят с жителите на Стожер, които твърдят, че сме нарушили Червената книга и че сме попаднали в зона Натура. Според мен проектът се бави умишлено, заради досегашни политически интереси и от интереси на земеделци, които имат земи наоколо” – коментира ситуацията Детелина Николова.

Междувременно преди дни от сдружение „Бъдеще за Стожер” обявиха, че също очакват проверка от Министерството на околната среда и водите и лично министър Михйлова да посети Стожер, за да се запознае на място с проблемите около изграждането на депото. Жителите на Стожер заплашиха с гражданско неподчинение в случай, че строителните дейности по изграждане на депото стартират.