Кметът на Балчик иска промени в законодателството заради храма на Кибела
Кметът на Балчик иска промени в законодателството заради храма на Кибела / netinfo

Заради трудностите при стопанисването на уникалния храм на богинята Кибела в Балчик кметът Николай Ангелов ще поиска промени в българското законодателството. Това обяви той на пресконференция. Според сега действащото законодателство храмът е публична държавна собственост. Теренът, на който е открита реликвата, обаче е частен и неговият собственик го обяви за продан, като поиска по 1000 евро за квадратен метър. Кметът на Балчик смята, че е необходимо общините или държавата да получат право да отчуждават имоти, в които се намира публична държавна собственост. Ангелов допълни, че частните имоти трябва да бъде откупувани по цени, посочени от лицензиран оценител.

Уникалният храм беше открит миналата година при изкопни работи за строеж на хотел в центъра на Балчик. Общината е предлагала различни оферти на собственика за откупуване на парцела, но до споразумение не се е стигнало.

Заради създалата се ситуация кметът на Балчик ще инициира кръгла маса в археологическия музей в столицата. Ще бъдат поканени председателят на народното събрание, министърът на културата, представители на националния институт за опазване паметниците на културата, народни представители. Кметът на Балчик ще покани на срещата и първата дама Зорка Първанова.