Кметът изпрати съболезнователен адрес до семейството на Президента Желю Желев
Кметът изпрати съболезнователен адрес до семейството на Президента Желю Желев / БГНЕС, архив

Кметът на Добрич Детелина Николова изпрати съболезнователен адрес до близките и семейството на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев по повод загубата му. Д-р Желев почина днес на 79-годишна възраст.

„В такива моменти, когато България осиротя с един забележителен човек, предан на обществото и неповторим оптимист, сякаш думите губят силата си. Колкото красиви и изпълнени с признателност да са те, не е достатъчно, за да изразим цялото си преклонение пред личността на д-р Желю Желев.  През своя жизнен път д-р Желю Желев с блестящия си професионализъм, всеотдайност и обич доказа, че в живота има смисъл тогава, когато успееш да направиш нещо, което да те надживее и благородно да следва пътя ти“, пише Николова. „Президентът Желю Желев оставя трайна следа като личност, която въплъщаваше високите духовни добродетели. Той беше радетел за така нужния ни днес обществен диалог между етноси, култури и цивилизации. Ние скърбим поради това, че завърши земният път на този голям радетел за добруването на България. Той оставя след себе си жив спомен за забележителен, добър и мъдър политик, достоен пример за поколенията“, заявява кметът на Добрич.

Философ и виден дисидент, общественик и държавник, д-р Желю Желев е основен инициатор и съосновател на Клуба за гласност и преустройство и е сред основателите на Съюза на демократичните сили (декември 1989 г.). Председател е на Парламентарната група на СДС във Великото Народно събрание (юни 1990 г.).

На 1 август 1990 г. е избран от ВНС за президент на България, а на 19 януари 1992 г., съгласно новата Конституция на страната, е избран за държавен глава пряко от народа.

От 1993 г. е патрон на Либералния интернационал, а от 1997 г. е почетен председател на партия „Либерално-демократична алтернатива”. Президент е на Фондация „Д-р Желю Желев”, член, основател и президент на Балканския политически Клуб. Носител е на най-високото държавно отличие орден „Стара планина”-първа степен, както и на множество академични и държавни награди.

Желю Желев е роден 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Област Шумен.