/ Община Каварна
Международният ден на ромите бе отбелязан по традиция в каварненския ромски квартал „Хаджи Димитър“. Специални гости на празника бяха кметът на Каварна Нина Ставрева, Дарина Колишева- секретар на Община Каварна, Ани Русчева- представител на голф игрище „Тракийски скали“ и Мартин Башев- областен председател на „Евро Рома“.

Добрич и Каварна се включват в кампанията Часът на Земята

„Днес, на 8 април, цялата ромска общност по целия свят празнува своя празник. В Каварна са най-работливите и интелигентни роми в цялата държава. В Община Каварна българи и роми винаги сме живели в разбирателство и приятелство.

Пожелавам на всички вас да бъдете здрави, все така работливи! Да са спорни делата ви! Прекрасен празник, братя роми!“, с тези думи Нина Ставрева поздрави всички празнуващи.

Мартин Башев връчи грамота на Ставрева за принос в развитието на етническа толерантност, с която се присъжда званието „Почетна ромка“. Същото звание получи и госпожа Русчева.

Община Каварна

В празничната програма се включиха и децата от Детска градина „Детелина“, ученици от Начално училище “Братя Миладинови“ и оркестър „Росен Асенов“.

8 април е празник на ромската общност по цял свят. Международният празник на ромите е обявен през 1992 година по идея на ООН и Европейския съюз, подкрепен от Международната организация „Романо юнион“.