Каварна отбеляза 137 години от освобождението си от османско владичество
Каварна отбеляза 137 години от освобождението си от османско владичество / netinfo

С общоградско поклонение каварненци отбелязаха 137-годишнината от освобождението на града от османско владичество. Пред паметника „Защитата на Каварна” кметът на общината Цонко Цонев и заместник-кметът Галя Иванова поднесоха венец от името на общинска администрация. Венци и цветя пред мемориала бяха положени още от Общински съвет - Каварна, Историческия музей, детски градини, деца и граждани. Паметта на освободителите беше почетена с минута мълчание.

Каварна отбеляза 137 години от освобождението си от османско владичество
netinfo

Паметната за града дата е 4 февруари 1878 година, когато свободата идва с войниците на Първа донска казашка дивизия с командир генерал-майор Николай Янов.
Освободителите са посрещнати от малкото останали живи каварненци, защото година преди това градът е напълно опожарен и почти разрушен, тъй като населението е дръзнало да се вдигне на самозащита срещу върлуващите в района черкези и башибозуци.

Веднага след пристигането си в Каварна освободителите устройват накрая на града военно-полева болница за ранените в боевете кавалеристи. Много от тях умират от раните си и са погребани в братска могила.