Каварна кандидатства за европейска столица на спорта
Каварна кандидатства за европейска столица на спорта / netinfo
Лице на кампанията е боксовата звезда Тервел Пулев
Кметът на Каварна Нина Ставрева  официално обяви кандидатурата на морския град за европейска столица на спорта за 2019 година. Това се случи в присъствието на Тервел Пулев, президентите на местните спортни клубове, спортни деятели, треньори, спортисти, ученици и учители, граждани на Каварна.

Българската боксова звезда ще бъде лице на кампанията. Логото представлява рисунка на делфин, която се асоциира със залива Болата, има и златна вълна. Мотото на кампанията е "Да спортуваш е модерно". Каварна обяви кандидатурата си в категория „малка община”. В категория „голяма община” кандидат е Варна, а в категория „курорт” – ваканционно селище Албена. Според Нина Ставрева, това е добра възможност да се обособи център на спорта в Североизточна България.

Кандидатурите ще бъдат разгледани в Европа тази есен.

„Общината работи със сърце и душа за спорта. Гордеем се с това, че всички наши шампиони са пример за децата на Каварна”, отбеляза Нина Ставрева. Тя посочи, че през тази година морският град ще организира много спортни събития, а календарът е доста по-богат, в сравнение с последните години. Предстоят състезания по плажен футбол, волейбол и хандбал, колоездене, тенис на маса, карате, петанк, бокс и др. Кметът обеща, че ще запознае подробно Тервел Пулев със спортния календар. През тази година ще бъдат отбелязани и 30 години хандбал в Каварна.

Тервел Пулев
БГНЕС, архив

„Нека наистина Каварна бъде град на спорта и това да бъде подплатено с действия, насочени към децата, за да не се занимават само с таблети и телефони.  Парите, инвестирани в спорта, се възвръщат в здраве, ето защо това, което инициира кметът на Каварна, е доказано добро. Надявам се обаче спортът да не бъде използван за политически цели” – тези свои думи Пулев отправи като предизвикателство към Ставрева, което тя прие.

Нина Ставрева подари на боксьора тениска с логото и мотото на кампанията, плакет с герба на Каварна, българския флаг, който Тервел да развее при следващата си победа, и европейския флаг.

Гости на събитието бяха мореплавателят д-р Васил Куртев и други две каварненски спортни звезди - световната шампионка по карате Женя Янева и европейската шампионка по кикбокс Едже Демирова. 

След събитието в община Каварана, Тервел Пулев посети час по физическо в СУ”Стефан Караджа”.

Каварна Тервел Пулев
netinfo

Каварна разполага с отличен футболен стадион, многофункционална зала и други спортни обекти. Отбори от морския град по футбол, волейбол и хандбал са се състезавали на високо ниво в страната. Градът се подготвя да приеме срещи от Европейското първенство по футбол за жени през 2019 година. Спортната инфраструктура е добра, ще я надграждаме, обеща Нина Ставрева.

Каварна Тервел Пулев
netinfo