/ Дарик Добрич
Пътна полиция започва Акция "Зима"
Расте броят на пътните инциденти, в които шофьорите катастрофират сами - след удар в дървета, огради и др. От началото на годината тези случаи в област Добрич са 47, което представлява 38% от тежките ПТП-та.

Причините са движение с несъобразена скорост, алкохол, наркотици, липса на книжка. Загиналите са 12 от общо 18 жертви на пътя през 2018-а, информира началникът на КАТ-Добрич гл. инспектор Жулиян Минев.

Криминални новини

През месец октомври са станали 17 тежки пътни произшествия с 1 загинал – моторист в с. Оброчище, и 27 ранени. 80 са отнетите книжки, също толкова са спрените от движение автомобили.

От началото на годината произшествията са 122, със 148 ранени. Увеличават се случаите със задържани на волана след употреба на наркотици, допълни Минев.

Той съобщи, че във връзка с предстоящия зимен период е извършен оглед на републиканската пътна мрежа. Проверено е състоянието на настилките, банкетите, маркировката. До Областното пътно управление са изпратени 12 уведомителни писма във връзка с констатирани нередности. Жулиян Минев съобщи, че се очаква ремонтът на пътя Добрич-Албена да приключи следващата седмица.

Пътната полиция в цялата страна започва Акция „Зима”. Тя ще премине през три тематични етапа, насочени към отделните категории участници в движението.

Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата” ще се реализира през периода 01-10.11.2018 г. Дейността на пътна полиция ще бъде фокусирана към превенция над поведението на водачите на пътни превозни средства – основно велосипеди и каруци.

Вторият тематичен етап под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” ще протече в периода 11-20.11.2018 г. Ще се извърша активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки.

В рамките на този етап датата 13 ноември ще бъде обявена за Ден без пешеходци – жертви на пътя, а на 20 ноември ще се отбележи Световният ден за възпоминание на жертвите от ПТП.

„Безопасно шофиране през зимата” е мотото на третия тематичен етап на акция „Зима”, който ще се проведе в дните 21-30.11.2018 г. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците.