Изземват книги на сциентолозите
Изземват книги на сциентолозите / Дарик Добрич

Проверка за разпространяване на издания на Църквата на сциентологията ще правят всички кметове на общини в Добричка област. Тя е разпоредена от губернатора Желязко Желязков след сигнал, постъпил във ведомството от Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Св. Кирил и Методий", който следи за присъствието и влиянието на различните религиозни общности в страната.

Оттам алармират, че е започнала масирана кампания в страната на опасната за националната сигурност американска религиозна организация Сциентология, която изпраща до всички читалища пакети с книги, посветени на сектата, на нейния основател Рон Хъбард, на науката „Дианетика" и др.. Освен това, активисти на организацията даряват луксозни книжни издания на хората и в населените места. Сектата има няколко безуспешни опита да бъде регистрирана в България по Закона за вероизповеданията.

Кметовете ще трябва в срок до 9 юли да насрочат проверки и да информират областния управител дали акция на сциентолозите е вече в ход в съответната община. Ако е констатирано присъствие на сектантите, тяхната литература ще бъде изземвана, след което може да бъде унищожавана, както и препращана към Областна администрация Добрич или към библиотеката на Центъра за религиозни изследвания и консултации, където ще бъде анализирана.

В областна администрация вече е получена пратка с иззети книги от община Крушари, а от Генерал Тошево уведомяват, че във всички читалищни библиотеки в общината през месец май по куриер са получени издания на религиозната организация. Кметът е разпоредил веднага да бъдат прибрани в хранилищата и читателите да нямат достъп до тях. Областният управител очаква резултати от проверките и в другите общини.