/ ДАБУ
Сдружение „Добруджанско аграрно и бизнес училище“ в партньорство със Сдружение „Изберете вашата професия“ - Център за професионално обучение - Констанца организира пилотни курсове за професионална квалификация, ориентирани към трудова мобилност в трансграничния регион Румъния - България за професиите - готвач, сервитьор, барман, хлебар, сладкар.

Деца и младежи ще научат повече за добрата храна и изкуството на приготвянето й

Обученията  включват - история и традиции на румънската и българската кухня, специфики при приготвяне на типични за двете държави ястия, характерен дизайн и презентационни техники. Участниците ще имат възможност да приложат наученото като се включат в четиридневна учебна практика в съседната държава.

Целта на пилотното обучение е да се тества възможността за обмен на професионални кадри в кулинарния сектор в трансграничния регион Констанца-Добрич в посока постигане на устойчива трудова мобилност.

Обучението се извършва в рамките на проект „Интегрирани решения за заетост в кулинарните изкуства и ресторантьорския сектор за квалифициран и приобщаващ българо-румънски трансграничен регион“.

Проектът се реализира по програма INTERREG V-A Румъния - България, Приоритетна ос „ Квалифициран и приобщен регион”. Основната цел на проекта е да се улесни трудовата мобилност в ресторантьорския и кулинарния бизнес чрез общи услуги за изграждане на умения и подкрепа в Трансграничния регион.